18 Ekim 2015 Pazar

1 Mayıs'ın Doğusu ve İşçi Önderi Albert Parsons'un Son Mektubu


1 Mayıs 1886'da ABD'nin birçok sanayi kentinde 8 saatlik iş günü ve kötü çalışma koşulları ile ilgili kitlesel grevler ve mitingler düzenlenir. 



1 Mayıs'taki eylemler diğer günler de devam eder. Ancak burjuva devlet, polis ve basının saldırıları had safhadadır. 
3 Mayıs günü Chicago’da bulunan McCormic fabrikasının önünde yapılan eylemde, grev kırıcıları işçilere saldırır. Saldırı sırasında polisler tarafından silahsız işçilere ateş açılır. 4 işçi burada katledilir, birçoğu yaralanır.

3 Mayıs olaylarından sonra işçi temsilcileri 1 gün sonrası için de miting kararı alır. Bu defa toplanma yeri Haymarket Meydanı'dır. Meydanda tam yarım milyon işçi bir araya gelmiştir. 
Ancak mitingin bitmesine az bir zaman kala nereden geldiği belli olmayan bir bomba tam polislerin arasında infilak eder. 7 polis ölür, onlarcası yaralanır. 
Polis derhal işçilerin üzerine yaylım ateşi açar ve bir çok işçi hayatını kaybeder. 

Olayların ardından yüzlerce işçi tutuklanır. Albert Parsons ve 7 arkadaşı hakkında dava açılır. 
Yapılan yargılamada tutuklanan işçi önderlerinin bomba ile bağlantılı olduklarına dair ne bir kanıt, ne de bir şahit bulunabilmiştir. Ancak yaratılan işçi ve sendika düşmanı hava nedeniyle juri zanlıları suçlu kabul etmiştir. 
8 işçi önderinin 7′si idama mahkum edilir, daha sonra ikisinin cezaları müebbet hapse çevrilir. İdamı onaylananlardan Louis Lingg cezaevinde öldürülür. (resmi kayıtlara göre intihar) 
Diğer 4 işçi önderi Albert Parsons, George Engel, Adolph Fischer ve August Spies 11 kasım 1887 tarihinde idam edilirler.

İdamların üzerinden altı yıl geçtikten sonra hapiste bulunan 3 işçi önderi, eyalet valisi tarafından 1893 yılında affedilir. 4 Mayıs 1866’da Haymarket Meydanı'nda ateş açma emrini veren polis şefleri görevi kötüye kullanmaktan dolayı 1889 yılında meslekten ihraç edilirler.




II.Enternasyonal'in 1889 Paris kongresinde 1 Mayıs'ın işçi sınıfının uluslararası düzeyde birlik, mücadele ve dayanışma günü olması kabul edilir.

Albert Parsons'un idamından birkaç gün önce çocuklarına yazdığı mektup;


“Bu kelimeleri yazarken adlarınızın üstüne göz yaşlarım damlıyor...
Bir daha hiç karşılaşmayacağız. Ah, sevgili çocuklarım, nasıl içten, derinden seviyor sizi babacığınız. Bir gün zaten gidecektim… Ama şimdi daha mutluyum. Babanızla gurur duyabilirsiniz. Bir gün diyeceksiniz ki; 'bizim babamız haklıydı ve gitti'
Sevdiklerimiz için yaşamakla gösteririz sevgimizi ve gerektiğinde sevdiklerimiz için ölmekle de gösterebiliriz sevgimizi... Ben tüm bir insanlık için var olduğumun bilincindeydim. Size de böyle bir görev emanet ediyorum yavrularım. Kendiniz için değil tüm insanlık için var olun. Mücadeleniz hep haksızlığa uğrayanlar için olsun. Böylece insanlık size minnattar kalacaktır.
Gurur duyabilirsiniz çocuklarım… Babanız haklı bir dava için gidiyor.Hiç bir zaman hayat böyle geldi böyle gidiyor demeyin. Erdemli ve cesaretli olun.
Korkmayın hiçbir zaman..! Erdeminiz size cesaret verecektir. İyilikleriniz hiç unutulmayacaktır. Dünya var oldukça geride bıraktığınız şerefli yaşam başkaları tarafından anılacaktır. Anılmayacağını bilseniz bile siz iyilik, doğruluk ve adaletten ayrılmayın.
Sevgili evlatlarım hayattan hiçbir zaman nefret etmeyin. Tanrı bize insanca yaşayalım diye bu dünyayı verdi. Sorumlusunuz yavrularım..! Haksızlıkların karşısında durun, sessiz kalmayın.
Benim hayatımı ve doğal olmayan haksız ölümümü başkalarından öğreneceksiniz. Babanız, özgürlük ve mutluluk uğruna gönüllü olarak canını vermiş bir kurbandır.
Size miras olarak şerefli bir ad ve tamamlanacak bir görev bırakıyorum... İnsanları sevin, haksızlık yapmayın, yapana da ses çıkarın..!
Babanız şerefli bir insan. Onun adına örnek olun. Onu koruyun, bu yolda yürüyün. Kendinize karşı doğru olun, o vakit başkalarına karşı sahte olamazsınız. Yaratıcı, uyanık ve neşeli olun...
Çocuklarım, değerli varlıklarım; bu mektubu yalnız sizin için değil, daha doğmamış çocukları için ölen bir çok kişinin ölüm yıldönümlerinde de okumanızı istiyorum.
Yavrularım, elveda...”

Charles Samuel Hall. 1905. "Life and Letters of Albert Parsons." Binghamton, NY: Otseningo Publishing Company'den çeviren Ömer Faruk Reca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder